Startkapital starta företag

Att starta från början kräver en grundplåt – ett startkapital. Du kanske säger upp dig från jobbet och saknar fasta inkomster under en tid. Att starta företag är ett kalkylerat risktagande. Riskerna är alltid störst i början, och därför kan du glömma banken för startkapital.

Det finns en hel djungel av olika aktörer, och det kan vara svårt att sätta sig in i alternativen och jämföra för- och nackdelar, risker och kostnader.

Det absolut vanligaste är att entreprenören själv har sparat ihop till en grundplåt, och att denna tillsammans med minskade kostnader ska räcka till nästa finansieringsrunda. Även s.k. månskensföretagare är vanligt förekommande – d.v.s. företagare som har ett ”vanligt” kneg på dagen och leker entreprenörer på natten.

Näst vanligast är att man ber släkt och vänner om kapital. Här finns redan förtroendekapitalet upparbetat, och det brukar därför vara en naturlig kanal.

Affärsänglar är ett annat alternativ. Affärsänglar är ofta själva entreprenörer som tjänat ihop kapital på sin verksamhet och nu vill investera det i ny verksamhet. En bra affärsängel tillför inte bara kapital, utan även erfarenhet, kompetens och ett värdefullt nätverk.

Det finns flera olika nätverk av affärsänglar. Se t.ex. Stockholms Affärsänglar och Connect Sverige.

Det finns få långivare som ger lån till nystartade företag. Ett av bolagen som lån till dig som ska starta eget är qred företagslån.

 

StartkapitalSåddkapitalExpansionskapital