Såddkapital

Såddkapital – när företaget ska stå på egna ben

I det här stadiet har du jobbat fram ett färdigt koncept som ska ut på marknaden. Du har suttit på kammaren och filat på din idé och kanske provkört med några vänskapligt sinnade företag som du känner sen tidigare. Men att skala upp från idé till kommersiell verksamhet kräver ofta mer pengar. Kanske ska produktionen sättas upp, marknadsföringskampanjer lanseras eller lager fyllas. Det gör ont när knoppar brister.

I det här stadiet brukar oftast affärsänglarnas kapacitet inte räcka till. Om du söker någon eller ett par miljoner kronor så brukar små s.k. venture capital bolag vara intressanta. Dessa är oftast professionella investerare som söker efter ett stort antal bolag efter vad som kan bli nästa Skype eller Klarna. Man söker efter unikitet och skalbarhet. Problemet är att de allra flesta företag vare sig är unika eller skalbara. Hur ska en pizzeria bli unik? Hur sannolikt är det att en snickare i Tomelilla skala upp till att bli marknadsledande i 15 länder?

För dessa företagare gäller det att hitta andra vägar. Lokala affärsmän och affärskvinnor kan vara en utväg. Ett företagslån kan vara en annan. Tyvärr är bankerna ofta kallsinniga, även om affärsplanen ser bra ut.

Ett enkelt och snabbt alternativ som kostar lite mer är ett företagslån hos någon av uppstickarna på marknaden, t.ex. qred företagslån. Vanligtvis har dessa lån lite kortare löptid och en lite högre ränta än vad bankerna kan erbjuda, men å andra sidan är det inte lika krångligt att söka och sannolikheten att du faktiskt blir beviljad ett lån är mycket högre.

 

StartkapitalSåddkapitalExpansionskapital