Banker tvingas öppna för konkurrenter

Enligt ett EU-direktiv som just klubbades igenom så ska banker tvingas öppna upp sig för andra tjänster som behöver access till kundens bankkonton.

Bankerna har varit ovilliga att dela med sig av informationen. Det är nog inte av omtanke om kunden, utan snarare att stänga konkurrenter ute. Bankerna vill sälja så många tjänster som möjligt och få kunderna att bli helkunder med alltifrån betalkort, pensionssparande och lån.

Sekretessen har inneburit problem för många svenska e-handlare som vill koppla upp sig direkt mot bankernas konton. Men nu blir det alltså ändring. Det gör att bolag som t.ex. Tink och Instantor kan fortsätta erbjuda sina kunder tjänster som funkar med alla banker.

Det här öppnar för ohyggligt många olika innovationer som ingen hittills har vågat ge sig på. Folk har tänkt att det ändå inte är någon idé så länge man är beroende av banken. Nu förändras det.

säger Daniel Kjellén på Tink.

I två år har förhandlingar pågått om det s.k. PSD2-direktivet. Olle Ludvigsson (S) har varit drivande för att få tillstånd direktivet, då han anser att banker hämmar innovation.

banker kan bli mer utsatt för konkurrens framöver